SCRIPTDESK

Auteursbond biedt vergoeding scriptcoaching

In de eerste helft van 2018 kunnen makers een vergoeding aanvragen voor het inhuren van een coach. Zowel leden als niet-leden kunnen gebruik maken van de regeling.

Lees volledig artikel

Scenarioschrijven voor niet-vakgenoten

Steeds vaker krijgen mensen die geen scenario-achtergrond hebben in hun werk of studie te maken met het vertellen van een verhaal via film. Ze willen abstracte waarden kunnen vertalen naar een concreet concept of beter het gesprek met een maker kunnen voeren over de ontwikkeling van een scenario. In deze workshop maken deelnemers aan de hand van door henzelf ingebrachte ideeën kennis met de toolkit van een scenarioschrijver. Deelnemers gaan naar huis met nieuwe inzichten in hun eigen idee, en hebben ook geleerd welke vragen ze over andere projecten kunnen stellen om het te ontwikkelen.

Doel: deelnemers bekend maken met de basisprincipes van scenarioschrijven zodat ze zelf een idee kunnen uitwerken of de ontwikkeling van een scenario beter kunnen aansturen.
Duur: dagdeel
Deelnemers: 4 – 6
Kosten: € 225 p.p.

Meer weten? Bel 0624257827 of  mail of chat

Bekijk alle trainingen

 

10 jaar Scriptdesk

September 2007 – september 2017

In de afgelopen 10 jaar hebben we tal van makers geholpen een volgende stap te zetten op de lange weg van idee naar realisatie van een film of televisieserie. Met onervaren makers bespraken we grote dromen, zonder oordeel maar wel met realiteitszin. Voor ervaren makers waren we de frisse professionele blik, of brachten we onze dramaturgische gereedschapskist in. En vooral was iedere ontmoeting een avontuur, waarin we samen nieuwe wegen ontdekten.

Lees volledig artikel

Nieuwe serie Keizersvrouwen


Iets dat twee jaar geleden begon als een idee voor een soort Californication-voor-vrouwen is uitgegroeid tot iets heel anders, maar veel interessanters. VondelCS interviewde Ian en mij sinds we daar mogen werken omdat we de serie voor AVROTROS ontwikkelen.

Lees het artikel

“Your story is written. Your problem is to get out of its way.”

(foto: Roos Trommelen)
Volgens Robert McKee moet je eerst 90% van je werk weggooien voor je bij de 10% valuable writing komt. Het effect van zijn inspirerende en fundamentele aanpak zal nog lang naijlen in het Nederlandse filmlandschap. Niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van zoveel vertegenwoordigers van fondsen en omroepen. 

Lees volledig artikel

Scriptbank online

Vanaf 1 januari is Scriptbank online. Een datingplatform voor scenaristen, regisseurs en producenten. Registreer je filmplan, zoek of wordt gevonden door creatieve partners. Probeer Scriptbank tot 1 mei 2014 gratis uit met vouchercode SB2013EARLYBIRD.

 

 

Steekspel: een scenario schrijven met je publiek

Op 28 maart 2013 gaat Steekspel in première. Op 20 september 2011 gaf Paul Verhoeven het startschot voor wat hij zelf een ‘stap in het onbekende’ noemde: een film maken samen met het publiek, destijds bekend als de Entertainment Experience. Robert Alberdingk Thijm had de taak om samen met Verhoeven de ingezonden scenario’s op bruikbaarheid te beoordelen en er één geheel van te maken. 

Lees volledig artikel

Scripted reality: Achter Gesloten Deuren

Sinds september zendt Net5 de dagelijkse serie Achter Gesloten Deuren uit. Voor wie middenin een aflevering valt is niet meteen duidelijk of het nu om reality of fictie gaat. En dat is precies waar het bij scripted reality om gaat. Arnout Vallenduuks bedrijf ‘Sprechhund’ schrijft AGD, en schreef ook The Young Ones, zogenaamde constructed reality. Wat is het geheim achter het succes van dit nieuwe genre en staan we aan het begin van een scripted reality tsunami?

Lees volledig artikel

Proeftuin Online

De Proeftuin krijgt in 2013 een online versie. Daarmee kunnen we nog beter zorgen dat ideeën en filmmakers elkaar weten te vinden.

Lees volledig artikel

De macht aan de makers (3): EU1

Onlangs is EU1 van start gegaan. EU1 is een online kanaal waar makers, kijkers, zenders, merken, investeerders en fondsen samen komen om de beste, leukste en populairste ideeën (pitches) van makers werkelijkheid te laten worden. Waldemar Torenstra is een van de initiatiefnemers en tevens ambassadeur van EU1.

Lees volledig artikel

De macht aan de makers (2): Cinesud

Cinesud wil mediaprofessionals uit Limburg met elkaar, en met makers uit de Randstad in contact brengen. Oprichter van Cinesud is Elbe Stevens, die zeventien jaar in de Randstad woonde. Hij werkte als scenarioschrijver mee aan onder andere Moordwijven en Penoza en maakte in eigen beheer de korte films Behind the Wall en Anatole.

Lees volledig artikel

De macht aan de makers (1): CineCrowd

Zijn filmmakers handophouders of ondernemers? Verschillende Do It Yourself initiatieven stellen film- en televisiemakers in staat om de hele keten van idee tot distributie in eigen hand te nemen. In deze eerste aflevering Roel van de Weijer van CineCrowd over idealen, de praktijk, en vooral wat het betekent voor scenarioschrijvers.
CineCrowd

Lees volledig artikel

Het verzachten van harde informatie

In Nederland worden jaarlijks, ruw geschat, zo’n 700 opdrachtfilms gemaakt. Deze films dienen allerlei doelen: het profileren en voorstellen van een bedrijf, het introduceren van nieuwe producten, het geven van voorlichting enzovoort. Bij al deze films zijn producenten, regisseurs én scenarioschrijvers betrokken. In deze tak van sport is de klant nog meer koning dan elders. Hoe stel je hem of haar tevreden, terwijl je tegelijkertijd je eigen kwaliteitsnormen hoog probeert te houden?

Lees volledig artikel

De documentaire langs de lat van het Gouden Filmidee

Documentairemaakster Maartje Nevejan had slechts één dag de tijd om een subsidieaanvraag voor te bereiden en zag zich dus genoodzaakt snel tot heldere keuzes te komen. Met dat doel legde zij haar plan langs de tien Regels van het Gouden Filmidee uit het boek van Paul Ruven en Marian Batavier en kwam toen tot scherpe inzichten: ‘Als je wil dat je werk door zoveel mogelijk mensen wordt gezien, kun je juist die dramawetmatigheden inzetten om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen meegaan in je verhaal.’

Lees volledig artikel

Het verhaal zit in alles wat een speler ziet, hoort of doet

De televisie mag dan zestig jaar bestaan, in 1951 kwam ook de eerste interactie tussen mens en computer tot stand. Vandaag kun je online gamen met iedereen, en je resultaten ook meteen delen via social media. Om een indruk te geven van deze game-ification: Caro Emerald was vorig jaar de best verkopende artiest met 200.000 cd’s en downloads, en Avatar de best verkopende film met 200.000 dvd’s. De best verkopende videogame was de nieuwe versie van Call of Duty, ook 200.000 exemplaren – maar dan in één week. Wat is dat eigenlijk voor vak, het schrijven voor games? Liggen daar kansen voor scenarioschrijvers?

Lees volledig artikel

Transmedia Storytelling for ‘dummies’

Hoe zit het met de belangstelling van Nederlandse scenarioschrijvers voor multiplatform vertelvormen? En moeten we ons als schrijvers en scripteditors niet eens pro-actiever opstellen? Vragen die aan bod komen tijdens het seminar rond transmedia dat de Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en televisiemakers (NBF) organiseert op 27 september 2010. Eerder stond het onderwerp al centraal op de Dag van de Soap op 10 juni. Tijd voor een open, onbevooroordeelde blik; een artikel over transmedia storytelling voor dummies, nieuwsgierigen en ongelovigen – en allen die hun talent voor verhalen vertellen breder durven inzetten.

Lees volledig artikel