SCRIPTDESK

Stichting De Proeftuin

Scriptbank en De Proeftuin zijn handelsnamen van Stichting de Proeftuin.

De Proeftuin

In 2009 begon Scriptdesk met het organiseren van ontwikkel- en netwerkdagen voor filmmakers. Deze zogenaamde Proeftuinen hebben veel contacten en samenwerkingsverbanden opgeleverd. Projecten die in of door De Proeftuin tot stand zijn gekomen zijn o.a. de One Night Stands  Met Donker Thuis, Boy , Lang zal ze leven, de korte films Woensdagen, Sync , Lief Konijn,  The Palace , Broeder, de Nu of Nooits Mimoun, De Jongen die dacht dat hij goed was zoals hij was en de televisieserie De Keet. Op dit moment zijn er geen plannen voor nieuwe Proeftuinen, maar organiseren we ze op aanvraag. De verslagen hieronder geven een indruk van eerdere Proeftuinen. Uit de Proeftuinen kwam de behoefte aan een platform waarop makers elkaar zonder blijven volgen aan de hand van hun idee.

Scriptbank

Scriptbank is in 2014 ontstaan uit een netwerk van een paar honderd makers die elkaar in de een van de vele Proeftuinen hadden leren kennen. Scriptbank is een platform waar makers elkaar kunnen vinden aan de hand van hun filmplannen. Makers met een profiel op Scriptbank kunnen Scriptspreekuren bestellen. Die worden uitgevoerd door Scriptdesk, zodat we de onafhankelijkheid van het advies kunnen waarborgen.

 

 

 

 

Proeftuin 29 november 2013

Filmplannen, collega’s, feedback, baristakoffie en een gezonde lunch. Een dag intensief met andere filmmakers brainstormen over je plannen in een inspirerende omgeving. Voor scenaristen, regisseurs en producenten. “Met terugwerkende kracht baal ik nu dat ik niet eerder naar de Proeftuin ben gekomen.”

    
Bekijk alle foto’s op Facebook

1 oktober 2012 NFF Proeftuin


Deze Proeftuin was onderdeel van de NFF Talentdag op 1 oktober 2012. Een kleine 50 deelnemers, net afgestudeerd van Willem de Kooning, St. Joost, NFTA of HK, of met een opleiding in het buitenland achter de rug, ontmoetten elkaar aan een van de 4 tafels in Utrecht.

4 feb 2012 13e Proeftuin ONS

We kijken terug op een intensieve en inspirerende middag. Zo’n 20
regisseurs en scenaristen hadden sneeuw en spoorwegen getrotseerd om 
een plan of partner te vinden voor de komende One Night Stand ronde. 
Onze eigen observatie is dat er aan het eind van de middag zo’n 6 koppels waren ontstaan, en dat andere deelnemers elkaar links en nieuwe versies gingen toesturen, of met veel zin een nieuwe versie wilden gaan schrijven. Bekijk de foto’s

16 dec 2011 12e Proeftuin Jeugddrama

Met als concrete aanleiding Nu of Nooit! brachten we 35 scenaristen, 
regisseurs en producenten bij elkaar met ervaring en ambitie op het 
gebied van jeugddrama. Voor het eerst in16cc. Met producenten IDTV 
–Ros Fraser & Annemarie Siemons, Flinck Film – Sabine Veenendaal & 
Sabine Smits, Stetz Film – Joram Willink, Lemming Film Guusje van Deuren, Bijker – Harro van Staverden & David Bijker, Family Affair Films Floor Onrust Revolver – Raymond van der Kaay. 
Tijdens de dag zelf werden al samenwerkingen beklonken.

12 nov 2011 11e Proeftuin Kort!

We bespraken 18 plannen met en kleine 30 makers en producenten. Dit jaar waren we wat later in het jaar, met de deadline van 6 december in zicht. We waren blij met presentaties van CineCrowd en makerskanaal EU1, dat binnenkort van start gaat.

24 juni 2011 10e Proeftuin Transmedia

Op de oproep kwamen 12 projecten van heel verschillende makers af, aangevuld met regisseurs die nieuwsgierig waren naar de projecten. Rob Prass praatte deelnemers bij over de laatste stand van zaken.

28 mei 2011 9e Proeftuin

Documentaire
proeftuin omgezet in individuele coachingsdag ism Ester Gould.

22 jan 2011 8e Proeftuin ONS

Ruim 30 makers wisselden van gedachten over ONS plannen. De start van een drukke periode met tal van afspraakjes tussen regisseurs en scenaristen over de meest gewilde scenario’s. Nieuw onderdeel was de Maker in the Box, waarbij een schrijver tijdens de bespreking niet mocht reageren. Een beproeving én een zegen. Met dank aan Joost de Wolf (VPRO) voor zijn uiteenzetting over de One Night Stand.

16 okt 2010 7e Proeftuin KORT!

Uit ongeveer 80 projecten en makers werden 24 projecten gekozen voor bespreking. De volgende producenten waren aanwezig: Flinck Film, NL film, Lemming Film, Armadillo film, Isabella Film en LEV Pictures.

11 sept 2010 6e Proeftuin ‘Nieuwe Oogst’

Debuterende makers konden hun droomplan bespreken met elkaar en met producenten. Uiteindelijk hebben we 12 projecten besproken. De gesprekken werden geleid door scripteditors Maarten Almekinders en Esther Wouda. Als producenten waren aanwezig: Joram Willink (Stetz Film) Trent (NFI Producties) Fleur Knopperts (Volya Films)  André Bos (Armadillo Film)  Gertjan Langeland (Lev Pictures).

1 april 2010 5e Proeftuin Telefiilm


Gecancelled wegens gebrek aan belangstelling en krappe planning ivm oproep.

16 jan 2010 4e Proeftuin ONS

Makers kennen inmiddels de kracht van de Proeftuin, getuige het grote aantal aanmeldingen (63). Producenten Koji Nelissen (Waterland Film & tv), Frank Hoeve (IJswater Film) en Robert Kievit (eindredacteur drama VARA) waren verrast over de intensieve en serieuze bespreking van de 22 voorstellen.

17 okt 2009 3e Proeftuin KORT!

Bijna 70 makers / 45 filmprojecten meldden zich aan voor de Proeftuindag rondom NPS KORT! Tijdens 4 sessies kregen de 28 geselecteerde projecten feedback van scenaristen, regisseurs, scripteditors en producenten LEV Pictures, Lemming Film, NFI Producties en Flinck Film. Paul Ruven gaaf de makers behalve een inspirerende kickoff ook een tastbare investering in hun volgende filmplan. Deze Proeftuindag werd ondersteund door het Filmfonds.

30 mei 2009 Veel matches tijdens 2e Proeftuin

33 schrijvers en regisseurs kwamen bij elkaar in de zonnige tuin van LEV Pictures om over 23 filmprojecten te praten. Onder leiding van scripteditors werd aan de tafels feedback gegeven op elkaars projecten. Na 3 ronden en alle ins en outs van distributie door Martin Ruttenberg (RCV) gingen de deelnemers naar huis met een schat aan nieuwe inspiratie en contacten.